Videó megtekintése

   Himesháza                                                            


Hímesház, vagyis cifra díszes ház, az egykori templomról kapta a nevét egy baranyai falu, a forgalmas országutaktól viszonylag távol eső csendes völgyben. Nemesház, Imesház, Himesház is a falu nevei, a történelem jegyzőkönyvben.

A 14. században már hallat magáról. A török időkig szorgalmasan felróják nevét az adóívekre, de a törökkel együtt nyoma vész. A gazdátlanul maradt földek cselszövés ármány és per tárgyai a 17. század fordulóján, majd ahogy lenni szokott, az erény hirdetői közül a legfondorlatosabbak kaparintják meg. 1723 tól napjainkig nyomon követhetjük a falu lakóinak névsorát, a fennmaradt anyakönyvből és krónikából, melyet a mindenkori plébános vezetett. Az írások feljegyezték az első telepes családok nevét és származási helyét, amely többnyire a Németországi Fulda volt.

Hamarosan felépül az imaház, majd a templom is. A templomot a faluba betelepített német lakosság építette az akkori falu déli részében a mai templom helyén, mely 1723-ban készült el a paplakkal együtt. A templom néhány év múlva leégett, majd a pécsi Püspök újjáépítette, amelynek a tornya eredetileg a templom épületre készült. Ez azonban nem bírta el a torony súlyát és két év múlva le kellett bontani. Ezután közel 100 évig a templomnak nem volt tornya. 1856-ban építették a jelenlegi tornyot a templom épülete elé. A templom körül temető volt, sokáig temetkeztek ide a kőfallal körülvett területre. Ma már csak egyetlen sírkő maradt tanúságul.
Ez a kereszt 1775-ben került oda, és az 1900-as évek közepén még olvasható volt rajt a következő írás:

 "Johannes Michael Ahn
 seines
Alters 33 Jahr
 gestorben am 16. April 1775”


Egykori krónikából ez olvasható a faluról:

"Gazdag és népes német helység Baranya Vármegyében.
Földes Ura a Pétsi Püspökség. Lakosai katolikusok, kiknek a hajdani Klimó Püspök által építetett szép Szentegyházok van. Fekszik Mohácstól két órányira, lakják nagy számú jó mester emberek. Határja 3 nyomásbéli, földgyei igen szép búzát termenek, úgy a hegyeiken termett jó boraikból is Baján, és Szabadkán sok pénzt szoktak venni. Vagynak jó patak malmai is."


Himesházát korunkban is a temploma jelképezi. A templom a falu közepén egy magaslaton áll, uralja a környéket.
A falu mai lakóinak is nagy része római katolikus.

Az idelátogató ha Mohács felőli domboldalról érkezik, a völgybe ereszkedve festői szépséggel tárul elé a fák lombjai közül Himesháza tájképe, a közepén ékeskedő templommal. A völgybe érve az utat körülvevő domboldalon szebbnél szebb régi és újabb présházak, szőlőskertek fogadnak.
A falu határában a sportpálya mellett elhaladva szembetűnik a régi malomépület maradványai.
Az út másik oldalán egy régi kápolna rejtőzik a fák lombjai közt. A patak kis hídján átkelve máris elérjük a falutáblát.
Egy enyhe útkanyarulat után feltűnik, hogy lassan megérkezünk a falu központjába.
A főtérre érve gépjárművünkkel parkolhatunk, ahonnan pár perces sétával eljuthatunk a falu nevezetes pontjaihoz.
Kezdeném a sort, a térrel szemben lévő dombtetőről nagy tekintéllyel elénk táruló templommal, mely a gyógyszertár mellett vezető lépcsősorról közelíthető meg. A templomkertben világháborús emlékműveken olvashatjuk az áldozatok neveit. A templomtól jobbra helyezkedik el a paplak mely a templommal egyidős és magas kőfal zárja körül. A templom háta mögött egykori temető mára sajnos nem árulkodik magáról, csupán egy kereszt. Helyén öreg fák árnyékával borított füves park és játszótér található.
Főtérről a templom felé tekintve, magasan ékeskedik a nemrég felújított szentháromság szobor. A szobor mögötti parkot egy székely kapu ékesíti. A főtér jobb oldalán szoborpark nyílik, ahol egy helyi szobrászművész, Balázs Balázs alkotásai tekinthetők meg.
A templom menti úton a dombot átszelve, eljutunk a falu második legrégebbi utcájába, ahol még ma is találhatunk egykoron épült házakat. Egy ilyen épület lett kialakítva tanmúzeumnak, mely oktatási céllal több látogatót vonz a diákok körében is.
A keresztutca sarkában kiemelkedik a modern építésű művelődési ház, mely több programnak, rendezvénynek színhelye. Emeletén kiállítás jelleggel régi tárgyak, fényképek mutatják be a falu történetét.
A templom háta mögötti dombon, az itt lakók elnevezése szerint újtelepen található a falu legnagyobb intézménye, a "HimesháziÁltalános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola". Az iskola a helybéli és szomszédos falvak diákjainak nyújt tanulási lehetőséget. A háromszintes épületben található könyvtár, klubhelység, védőnő, sportcsarnok, sportpálya az udvaron, étkező és konyha. A konyha a falu lakóságát, a diákokat és az óvodát is ellátja napi meleg étellel.
A főtérre visszatérve az elfárad kiránduló kipihenheti fáradalmait a tértől pár lépésre lévő Rittlinger presszóban, egy hűsítő ital kíséretében. A vásárolni vágyók közvetlen a tér melletti Real üzletben kedvükre válogathatnak.
A teret elhagyva, a főúton haladva tovább a rendezett házak közt, elhaladhatunk a fogorvosi rendelő, orvosi rendelő és az újonnan átadott Takarékbank mellet, míg el nem érjük a Községházát.
A falu utolsó harmadán a főút mentén egy kereszt áll, ami Himesháza első temploma, imaháza helyét jelzi. Ennek a néhai templom „hímes” festéséről nevezték el a falut.
Ha a Községházától pár lépésre lévő útelágazásnál Szűr irányába térünk le a főútról, a falu határában egy gyönyörű épületet, a Mediterrán panzió és éttermet pillanthatjuk meg.
Himesháza lakói évente több alkalommal összefogva kulturális programokkal, rendezvényekkel, emlékműsorokkal elevenítik fel a régi szokásokat, hagyományokat, a helyi tánccsoportok és énekkarok közreműködésével.
A falu büszkeségei közé tartoznak az országosan is ismert Fischer Norbert színész, énekes és sportember, kit a „Jóban Rosszban” televíziós sorozat több epizódján át nézhettük.
Valamint Michelisz Norbert, a Túraautó-világbajnokság első magyar résztvevője és futamgyőztese.
A falu még büszkélkedhet szobrászművésszel, zenésszel, énekesnővel, íjászokkal.

Végszóként úgy tudnám e sorokat zárni, nekem Himesháza a szülőfalum, itt nőttem fel.
Mikor gyermekkorom emlékei visszatérnek, szinte könny csordul szememből, mivel már nem itt élek.
A falu sokat változott, szépült, megújult életem ötven éve alatt, de mikor visszatérek, mindig gyermekkorom faluját látom benne.


     Egy pár képízelítő Himesházáról: