A
szomjunk oltására legmegfelelbb egy pohár jó víz. Nemrég a források, patakok st
a Duna vize is megfelelt erre. Mára egy-két hegyvidéki forrás vizét kivéve a
természetes vizek gyakorlatilag ihatatlanok az ember számára.
Az ivóvíz minségét szigorú egészségügyi, higiénés elírások
szabályozzák. Elvileg minden ivóvíznek megszabott értékek közötti fizikai,
kémiai jellemzkkel kellene rendelkezni. Azonban a határértékek között a vizet az
emberi érzékszervek tovább osztályozzák, és kinek-kinek az egyéni érzékszervei
alapján alakul ki a véleménye a fogyasztott vízrl. Az ivóvízben található kémiai
és biológiai anyagoknak a mennyisége, összetétele okozza a más és más íz
ivóvizet.
Az ivóvíz izét, szagát a vízben található, a normálisnál nagyobb mennyiség
szervetlen anyagok okozzák. A kloridok sós, a szulfát keser, a nitrát édeskés, a
vas-mangán fémes ízt ad az ivóvíznek. A különböz vízben oldott gázok, fleg a
szulfidok teszik a vizet záptojás szagúvá, bzössé. Az ivóvízben él szervezetek
miatt is keletkeznek különböz szagok és ízek, melyek igen kellemetlenek
lehetnek.
Ma az ivóvizet a vízszolgáltatók minden esetben kezelik. Sajnos azonban a
kellemetlen szagok és ízek a már kezelt közüzemi vízben is könnyen megjelennek,
tehát elképzelhet, hogy otthon a csapból kifolyó víz is rossz szagú, -íz. Ha az
otthon a csapból jóíz vizet szeretnénk nyerni, akkor némi háztartási ivóvíz
kezelést kell végeznünk.
A vezetékes víznél a csvezetékbl homok, rozsda különféle törmelékek kerülnek a
vízbe és onnan hozzánk felhasználókhoz. Ezeket a mechanikai jelleg
szennyezdéseket, lebeganyagnak nevezzük. Eltávolításukra különféle
szrk szolgálnak. Ezek a szőrök a rajtuk keresztül folyó vízbl, a nagy aktív
szrfelületük segítségével kiszrik a különféle lebeganyagokat.
A cserélhet betétes szrk, a bejöv vezetékre szerelhetk, csatlakozó méretük a
szokásos 1/2”-2”-os csméretekhez igazodik. A cscsatlakozást biztosító részbe,
menetesen csatlakozik a szrbetétet tartó, többnyire átlátszó szrház. Ez a szrház,
a vezeték lezárása után lecsavarható, ezután a benne található szrbetét –
amelynek anyaga polipropilén (PP), vagy rozsdamentes acél – lemosható, vagy ha
szükséges cserélhet. A korszer szrbetétek 20~100 µ porusméretek, azaz a
milliméter századrésze nagyságú anyagrészecskéket is visszatartják a
felületükön!
Az egyszer szrkbl alakultak ki az oldott vas és a szabad aktív klór kiszrésére
alkalmas szrbetétek. Az oldott vastartalom kiszrésére háztartási alkalmazásban
jól bevált az Aqua-Mandix katalitikus oxidációs töltet (cserélhet szrbetét). A
szabad klórt, a rákkelt haloform vegyületeket, az íz és szagrontó anyagokat az
ezüsttel impregnált felület aktív szén betétes szr köti meg, és az ezüst(-nitrát,
-jodid) impregnálás megöli a még él baktériumokat is. A szrházak felhasználhatók
sziliko-foszfát betét alkalmazására is. Ezzel a mosógépeken, vízmelegítkn történ
káros vízkkiválás akadályozható meg.
Kézenfekv tehát ezeknek a többfeladatú szrknek a közös kialakítása.
Ezt a célt szolgálják a többlépcss szrk. A kétrészes (lépcss) szrknél egyrészt a
~25 µm résméret polietilén finomszr, másrészt az aktívszén szr kerül
alkalmazásra. A Triaqua szr a nevébl adódóan három funkciót lát el; az elbbieken
felül egy Aqua-Mandix katalitikus töltet megköti a víz még meglév vas-mangán
tartalmát.
Ezek a többlépcss szrk egyszeri töltettel mintegy 8 m3 víz tisztítására képesek.
A vízmennyiség átbocsátásuk 4-5 liter/perc.
Alkalmazzák még a kombinált betétes szrket is. Az egy szrházba beszerelt finom
szr és az ezüsttel impregnált aktív szén betét hatására az érzékeny
kerámiabetétes csapokat védjük, emellett jó minség ivóvizet is nyerünk.
A szintén finomszr betétbl és polifoszfát adagoló betétbl álló kombinált szr
hatására vékony filmréteg keletkezik a vízzel érintkez felületeken, és ez
megakadályozza a vízk lerakódását.
A kemény víz lágyítására szolgálnak a kabinetes vízlágyító berendezések. Ennek a
kémiai úton történ vízlágyítási eljárásnak a lényege az, hogy a vizeink
keménységét okozó kalcium- és magnéziumsókat, illetve azoknak a vízben oldott
ionjait nátriumsó (konyhasó) ionokra cseréli ki. Ezzel a módszerrel a vizet 0,1
nk° érték alá lágyíthatjuk.
Maga az ioncserélés a berendezésben egy gyantatölteten átfolyva történik,
konyhasóoldat felhasználásával. A berendezés egy vegyszerálló manyag tartályba
(reaktorba) elhelyezett nagy aktív felület ioncserél gyantatöltetbl áll. Ezen a
tölteten folyik át a kemény víz, majd eközben a konyhasóoldat ionjaival
felcseréli a keménységet okozó kalcium-, magnéziumsó ionjait. Az innen elfolyó
víz már nem okoz vízkövesedést. Az ioncserél gyanta felületérl a kalcium-,
magnéziumsókat a berendezés automatikusan leöblíti, és egyúttal a szükséges
nátrium (konyhasó) ionokat regenerálja. Ez a regenerálás és öblítés célszeren a
legkisebb vízfogyasztáskor, azaz az éjszakai órákban automatikusan lezajlik. Így
a gyantatöltet évekig használható.
A berendezés vízlágyító kapacitása a 0,2~1,5 m3/óra között változik a típustól
függen. Ez havi 5~50 m3 fogyasztást jelent. A vízlágyító ivóvíz-minség vizet
képes kezelni, a kezelend víz vas-, mangántartalma 0,1 mg/liter alatti lehet.
A háztartási ivóvíztisztító berendezések csúcsát a ROÁZIS négyfokozatú
berendezés jelenti. A fordított ozmózisos elven mköd berendezés els eleme egy 25
µm-es szrképesség mechanikai szr, ezt követi egy ezüsttel impregnált felület
aktív szenes elszr, innen a víz az 5 µm szrképesség membránszrn halad át. Ezen a
szrn fennmaradó szennyez anyagok a csatornahálózatba kerülnek, míg a beérkez
vízmennyiség 30%-ányi kezelt víz a biztonsági aktívszenes szrn át kerül az
ivóvízfogyasztóhoz.
A ROÁZIS hatékonyan csökkenti a nehézfém, az arzén, a nitrit, nitrát és
ammónium, tartalmat. A kórokozókat, toxinjaikat, a vegyszermaradványokat,
toxikus rákkelt anyagokat és a radioktiv szennyezdéseket szintén hatásosan
kiszri az ivóvízbl. A berendezés gyakorlatilag sómentes vizet állit el, ezért
közvetlen fogyasztáshoz a készülékhez ásványadagoló patron is tartozik, így
tetszleges összetétel ivóvizet állíthatunk vele el.
A saját vizünket végül célszer még utólagosan csirátlanítani, vagyis a
hálózatból, a berendezésekbl származó mikroorganizmusoktól mentessé tenni. Ezt
legkorszerbben az ún. ultraibolya (UV) csirátalanító berendezésekkel
végezhetjük. A 254 nm (nanométer) hullámhosszú UV sugárzás hatására a
szervezetek több mint 99 %-a elpusztul, és nem fertzik az ivóvizünket. Az ilyen
berendezések óránként 300 liter vizet képesek csírátlanítani, 10 W 230V/50Hz
áramfelvétel mellett. A berendezés lényeges eleme a beépített érintésvédelmi
relé.
A cikk eredete:
http://www.ezermester.hu/articles/article.php?getarticle=401