A
hazai közüzemi vízellátás a városokban, falvakban több mint 90%-os, azaz nagyon
jól kiépített. Azonban egyre többen alakítanak ki külterületi lakóingatlanokat,
tanyákat, üdülőket, mezőgazdasági kisüzemeket. Ezeken a helyeken csak az egyedi
vízbeszerzéssel biztosíthatjuk az ivóvízellátást. Az egyedi ivóvízellátó
rendszerek a vizüket, forrásokból, kutakból esetleg ciszternákból, legritkább
esetben felszíni vizekből nyerik.
A legjobb esetben az ingatlanunkon található egy forrás erre a
hegyvidékeken van esélyünk. A forrás szakszerű foglalásával azt alkalmassá
tehetjük a vízellátás kielégítésére. Sajnos ilyen felhasználható forrást már
nehezen találhatunk. A hegyvidékeken, ahol sok a csapadék azt az épületek
tetőzetéről, esetleg a telek területéről összegyülekező csapadékvizeket
földalatti tároló tartályokban gyűjthetjük össze. Ezeket a tartályokat a
népnyelv ciszternáknak nevezi. Az itt összegyűlő vizeket szűrés és megfelelő
kezelés után akár ivóvízként is felhasználhatjuk. Figyelemmel kell lenni azonban
arra, hogy jelenleg már a csapadék is rengeteg szennyezőanyagot tartalmazhat!
A leggyakoribb esetben ásott, vagy fúrt kúttal tudjuk beszerezni a szükséges
ivóvizünket. A kutak telepítésének előfeltétele, hogy hidrogeológiailag
megfelelő helyre kerüljenek. A kutból termelhető víz mennyisége az első szempont
a telepítésnél, második a belőlük termelhető víz várható minősége.
Ivóvíztermelés esetén azonban igen lényeges a vízminőség kérdése, ugyanis az
ÁNTSZ a kútból termelt víz minősége alapján engedélyezi, vagy tiltja meg annak
felhasználását.
A
termelt víz kémia és bakteriológiai okból egyaránt alkalmatlan lehet. Különféle
víztisztítási technológiai kezeléssel azonban többnyire felhasználhatóvá
tehetjük. Kizáró okok, közé tartozik a magas nitrát tartalom, vagy a toxikus
vagy fertőző anyagok jelenléte. Az egyéb komponensek házilagosan, egyszerűbb
berendezésekkel is eltávolíthatók a vízből.
Milyen legyen a megfelelő minőségű ivóvíz? Ezt az EU konform szigorú
egészségügyi, higiénés előírások szabályozzák. Elvileg tehát minden ivóvíznek
ezekkel a paraméterekkel megszabott értékek közötti fizikai, kémiai jellemzőkkel
kellene rendelkezni. Az ivóvízben található kémiai és biológiai anyagoknak a
mennyisége, az összetétele okozza az ivóvíz jellemzőinek nagy változatosságát,
vagyis a más és más ízű ivóvizet.
Az ivóvíz ízét, szagát a vízben található, a normálisnál
nagyobb mennyiségű szervetlen anyagok okozzák. A kloridok sós; a szulfát keserű;
a nitrát édeskés, a vas-mangán fémes ízt ad az ivóvíznek. A különböző vízben
oldott gázok, főleg a szulfidok teszik a vizet záptojás szagúvá, bűzössé.
Az ivóvízben élő szervezetek miatt is keletkeznek különböző szagok és ízek,
melyek igen kellemetlenek lehetnek. Ezeket a kellemetlen tényezőket a házilagos
ivóvíz-kezelési technológia során jórészt eltávolíthatjuk (levegőztetés, aktív
szenes szűrés stb.) Emellett az egyéb kémiai összetevőket (vas, mangán,
kloridok) különféle vízkezelési technológiákkal ugyancsak el kell távolítani a
vízből.
A
hazai mélységi (kutakból származó) vizekre oly jellemző magas vas-mangán
tartalom már több gondot okoz. Az ilyen vizek zömmel magas savtartalmúak is,
ezért még a vízvezeték hálózatból is kioldanak fémeket. A fémoxidok okozzák a
víz, és ezzel a mosdók stb. elszíneződést.
A hazai vizek legnagyobb problémája azonban az, hogy meglehetősen kemények. A
víz keménységét a benne oldott alkáli földfémek, kalcium (Ca), magnézium (Mg)
sói és hidrokarbonátjai okozzák. A szikes nátrium-hidrokarbonátós vizek is
jellemzőek.
A kemény vízben oldott karbonátok kirakódnak a vízmelegítő berendezések (cirko,
bojler stb.) csövein, kicsapódnak az edények falán, nem oltják a szomjat,
fürdés, mosdás után kellemetlenül viszket tőle a bőrünk. Ezzel szemben az ún.
lágy vizekben (3-5 nk° kevés az oldott karbonát, így nincs minek lerakódnia, jól
oltják a szomjunkat és kellemes bennük tisztálkodni. Azonban kissé agresszívak;
a fém csövek, berendezések anyagát oldják, korrodálják. Ha azt szeretnénk
elérni, hogy otthon a csapból ivóvíz follyon, akkor házilagos ívóvizkezelést
kell végeznünk.
A kutakból, forrásokból, esővízgyűjtőkből homok, rozsda különféle törmelékek
kerülnek a vízbe. Emellett az esővízgyűjtőkbe levelek, gallyak stb. is
bekerülhetnek. Ezeket a szennyeződéseket, lebegőanyagnak nevezzük.
Eltávolításukra különféle szűrők szolgálnak. Ezek a szűrők a rajtuk keresztül
folyó vízből, a nagy aktív szűrőfelületük segítségével kiszűrik a különféle
lebegőanyagokat.
A cserélhető betétes szűrők, a bejövő vezetékre szerelhetők, a szűrőház a
vízellátás zárása után lecsavarható, ezután a benne található szűrőbetét -
melynek anyaga polipropilén vagy rozsdamentes acél - lemosható, vagy ha
szükséges, cserélhető. A korszerű szűrőbetétek 20~100 µ porusméretüek, azaz a
milliméter századrésze nagyságú anyagrészecskéket is visszatartják a
felületükön!
Az
egyszerű szűrőkből alakultak ki az oldott vas és a szabad aktív klór kiszűrésére
alkalmas szűrőbetétek. Az oldott vastartalom kiszűrésére háztartási
alkalmazásban jól beváltak az Aqua-Mandix katalitikus oxidációs töltet.
(Cserélhető szűrőbetét).
A szabad klórt, a rákkeltő haloform vegyületeket, az íz és szagrontó anyagokat
az ezüsttel impregnált felületű aktív szén betétes szűrő köti meg és az ezüst(-nitrát,
-jodid) impregnálás megöli a még élő baktériumokat is.
A szűrőházak felhasználhatók sziliko-foszfát betét alkalmazására is. Ezzel a
mosógépeken, vízmelegítőkőn történő káros vízkőkiválás akadályozható meg.
Kézenfekvő tehát ezeknek a többfeladatú szűrőknek a közös kialakítása. Ezt a
célt szolgálják a többlépcsős szűrők.
A két részes(lépcsős) szűrőknél egyrészt a ~25 µm szűrésű résméretű polietilén
finomszűrő, másrészt az aktívszén szűrő kerül alkalmazásra. A Triaqua szűrő a
nevéből adódóan három funkciót lát el az előbbieken felül egy Aqua-Mandix
katalitikus töltet megköti a víz még meglévő vas-mangán tartalmát. Ezek a
többlépcsős szűrők egyszeri töltettel mintegy 8 m3 víz tisztítására képesek. A
vízmennyiség átbocsátásuk 4-5 liter/perc.
Alkalmazzák még a kombinált betétes szűrőket is. Az egy szűrőházba beszerelt
finom szűrő és az ezüsttel impregnált aktív szén betét az érzékeny,
kerámiabetétes csapokat védi, emellett jó minőségű ivóvizet is nyerünk. A
szintén finomszűrő betétből és polifoszfát adagoló betétből álló kombinált szűrő
hatására vékony filmréteg keletkezik a vízzel érintkező felületeken, és ez
megakadályozza a vízkő lerakódását.
Ennek a kémiai úton történő vízlágyítási eljárásnak a lényege
az, hogy a vizeink keménységét okozó kalcium és magnéziumsókat, illetve azoknak
a vízben oldott ionjait, nátriumsó (konyhasó) ionokra cseréli ki. Ezzel a
módszerrel a vizet 0,1 nk° érték alá lágyíthatjuk!
Az innen elfolyó víz már nem okoz vízkövesedést. Az ioncserélő gyanta
felületéről a kalcium, magnéziumsókat a berendezés automatikusan leöblíti, és
egyúttal a szükséges nátrium (konyhasó) ionokat regenerálja. Ez a regenerálás és
öblítés célszerűen a legkisebb vízfogyasztáskor, azaz az éjszakai órákban
automatikusan lezajlik. Így a gyantatöltet évekig használható.
A berendezés vízlágyító kapacitása a 0,2~1,5 m3/óra között változik a típustól
függően. Ez havi 5~50 m3 fogyasztást jelent. A vízlágyító ivóvízminőségű vizet
képes kezelni, a kezelendő víz vas; mangántartalma 0,1 mg/liter alatti lehet!
A
háztartási ivóvíztisztító berendezések csúcsát a fordított ozmózisos elven
működő berendezések jelentik. Ezek első eleme egy 25 µm-es szűrőképességű
mechanikai szűrő, ezt követi egy ezüsttel impregnált felületű aktív szenes
előszűrő, innen a víz az 5 µm szűrőképességű membránszűrőn halad át. Ezen a
szűrőn fennmaradó szennyező anyagok a csatornahálózatba kerülnek. Míg a beérkező
vízmennyiség 30%-ányi kezelt víz a biztonsági aktívszenes szűrőn át kerül az
ivóvízfogyasztóhoz.
A berendezés hatékonyan csökkenti a nehézfém, az arzén, a nitrit, nitrát és
ammónium, tartalmat. A kórokozókat, toxinjaikat, a vegyszermaradványokat,
toxikus rákkeltő anyagokat és a radioktiv szennyeződéseket szintén hatásosan
kiszűri az ivóvízből. A berendezés gyakorlatilag sómentes 20-70 µS(mikrosiemens)/cm
vezetőképességű vizet állit elő, ezért közvetlen fogyasztáshoz a készülékhez
ásványadagoló patron is tartozik, így tetszőleges összetételű ivóvizet
állíthatunk vele elő.
Amennyiben esővízgyűjtéssel lehet csak a vízellátást
biztosítani, akkor azért nehezebb feladat ivóvizet előállítani. A legjobb
megoldás, ha a locsolásra, a WC-öblítésére, a mosásra szolgáló vizet
elválasztjuk az ivásra, főzésre szolgáló vízfelhasználástól. Azaz a fenti
szűrőkkel, vastalanítókkal, esetleg vízlágyító berendezésekkel kezelt vizet
használjuk fel a nem ivóvízminőségű fogyasztásra, ez a felhasznált mennyiség
90-95%-a. A fennmaradó vízmennyiséget pedig kombinált szűrővel, fordított
ozmózisos berendezéssel tovább kezeljük. A felsorolt berendezések legnagyobb
problémája a relatív kis átfolyó kapacitást (1-2 liter/perc) így
kiküszöbölhetjük, mert szigorúan ivóvízfogyasztásra csak 5-10 liter/fő/nap
mennyiséggel kell számolnunk.
Végül a saját vizünket végül célszerű még utólagosan csirátalanítani, vagyis a
hálózatból, a berendezésekből származó mikroorganizmusoktól mentessé tenni. Ezt
legkorszerűbben az ún. ultraibolya (UV) csirátalanító berendezésekkel
végezhetjük. A 254 nm (nanométer) hullámhosszú UV sugárzás hatására a
szervezetek több mint 99 %-a elpusztul, és nem fertőzik az ivóvizünket.
Ma már teljesen megszokott, hogy vezetékes vízzel van ellátva a háztartások zöme. Kinyitjuk a csapot és ivásra, főzésre, mosdásra és sok más célra felhasználjuk a csapvizet. Eközben nem gondolunk semmi óvintézkedésre, mivel a szolgáltatott víz ivóvíz minőségű, többszörösen ellenőrzött biztonságos részünkre.
Elméletileg ez így is van. A szolgáltatóknál folyamatosan
ellenőrzik a termelt víz minőségét, és csak az előírásoknak megfelelő vizet,
juttatnak a hálózaton keresztül a fogyasztókhoz. És itt van a kutya elásva.
A vízműtelepről kikerülő víz megfelel az egészségügyi előírásoknak, de mire
hozzánk eljut, több kilométeren át utazik egy csőben, (ami akár 100 éves is
lehet), napokat eltölt egy medencében. Ez alatt a csövekből, a medencékből a
használat közben óhatatlanul kiülepedő anyagokból (iszap, homok) kémiailag
kioldhat anyagokat, illetve keveredhet ezekkel. Emellett a medencékben,
csőhálózatokban kiülepedett szervesanyag tartalmú üledékek szinte táptalaja az
alacsonyabb rendű élőlényeknek. Persze erre gondolnak a vízszolgáltatók is; a
vízműtelepről kikerülő ivóvizet fertőtlenítik.
Mivel történik a fertőtlenítés?
Az ivóvizet
csőhálózatba jutása előtt klórgázzal fertőtlenítik, folyamatosan működő
klóradagolók segítségével. Műtárgyak (kutak, medencék, víztornyok) és
csőhálózati szakaszok esetében klórmészport, illetve hypót is használnak
fertőtlenítésre. A fertőtlenítő anyagot olyan mértékben adagolják a vízhez, hogy
az elfogyasztott víz ne okozzon közegészségügyi problémát. Jelenleg a maradék
klórtartalom 0, 2 mg/l, ez megfelel az egészségügyi hatóság ajánlásának. Ettől
az értéktől akkor térnek el, (növelik!) ha a szolgáltatott víz minőségét
valamilyen káros behatás éri (például árvíz, csőtörés stb.) Ez az ivóvízszabvány
előírása.
Persze a klór fertőtleníti a vizet, de egyúttal oxidálja az üledékek anyagát,
azokkal egészségre ártalmas vegyületeket képezhet (trihalometánok), ami
kellemetlen szag, és ízhatást okoz a vízben, és egészségkárosító is lehet. De ha
nem fertőtlenítjük a hálózatban lévő vizet, akkor a múlt nyári Miskolci
vízszennyezéshez hasonló esetek következnek be.
Akkor mi a megoldás? A megoldás, az hogy valamilyen más módszerrel, anyaggal
fertőtlenítsük a szolgáltatott vizet.
Jelenleg két eljárás ismert, vagy ózon (O3) hozzáadásával, vagy UV (ultraibolya)
besugárzással fertőtlenítik, szakszóval csírátlanítják a vizet.
Ezek közül az eljárások közül az UV fertőtlenítést kis, akár családi méretű
készülékekkel is végezhetjük, míg az ózonkezelés inkább ipari méretekben
végezhető.
A szolgáltatók folyamatosan állnak át a fenti két módszer valamelyikére a
klórozás helyett. Addig azonban magunk is megoldhatjuk a problémát a csapvíz
házilagos utókezelésével.
Szűrés, lágyítás, stabilizálás
Legegyszerűbb kezelés a csapvíz szűrése. A kereskedelemben
kapható különbféle szűrők - a szilárd részecskék kiszűrése mellett - egyes káros
vegyületeket (vas, mangán stb.) is eltávolítanak a vízből, sőt az aktívszenes
szűrők a víz részbeni fertőtlenítését is elősegítik. (Lásd előző cikkeinket.)
Következő lépésben a csapvíz lágyítását végezhetjük el a házilagos utókezelés
során. A többnyire kemény csapvizet különféle eljárásokkal lágyíthatjuk.
Legjobban az ún. Ioncserélős vízlágyító készülékekkel oldhatjuk meg házilagosan
a víz lágyítását, elősegítve a vízforraló háztartási gépeink munkáját, de
hatékonyak a különböző elektromágneses készülékek is.
Újabban a lakóépület vezetékhálózatában lévő vízmennyiség stabilizálása is
jelentkezik, mint házilagos utókezelés.
Egy ilyen berendezés például fogyasztásra alkalmas orto- és polifoszfát
keveréket adagol az ivóvíz rendszerbe, ami keménységstabilizáló, valamint
védőréteg-képző hatású is egyben. Az adagolót a hőtermelő berendezések védelmére
(pl. kombi cirko, bojler, fűtőberendezés) fejlesztették ki.
A készüléket a
hőtermelő berendezés töltővezetékébe kell beépíteni. Vízszintes és függőleges
csővezetékbe is szerelhető, beépített légbeszívó szelep segíti elő a könnyebb
szerelést. Egy beépített fojtószelep segítségével állítható az adagolási
mennyiség.
A tiszta orto- és nátrium-polifoszfát keverék jellegzetessége, hogy leköti a
vízkövet alkotó magnézium és kalcium-karbonátot, s ez által az említett
rendszerek valamennyi részén megakadályozza a korróziót és a vízkőképződést. Az
élelmiszer minőségű foszfát-keverék, alkalmazása max. 65 °C, rézcsövek esetén
még max. 75 °C vízhőmérsékletig ajánlott.
Ultraibolya besugárzásos csírátlanítás
A víz az oldott ásványi anyagokon és a szilárd szennyeződéseken túl gyakran
különböző, nemkívánatos élő szervezeteket is tartalmaz. Ezek elpusztítása,
szaporodásuk megakadályozása egészségünk védelme érdekében rendkívül fontos.
A házilagos vízutókezelés korszerű eljárása az UV csírátlanítás, ami vegyszerek
nélkül is steril vizet biztosít. Az általánosan elterjedt vegyszeres
fertőtlenítéssel szemben az UV csírátlanítás nem hagy maga után kellemetlen
utóízt, nem kell trihalometán képződéstől sem tartanunk.
A kezelendő víz ilyenkor ultraibolya (UV) fényt sugárzó lámpacsövek mellett
áramlik el, s az intenzív sugárzás a kívánt mértékben végzi el a víz
fertőtlenítését.
A tartós kivitelű, egyszerű felépítésű ultraibolya sugárzó berendezések
nemesacél anyagokból, különálló vezérlő és elektronikai egységgel készülnek A
készülékek alaptartozéka az üzemóra számláló és a beépített kémlelő ablak a
működés vizuális ellenőrzéséhez.
Végleges megoldás a kegyetlen vízkő ellen!
Aki nem védekezik a vízkő ellen, számíthat rá, hogy
találkozik a vízkő áldatlan kihívásaival!
A vízkövesedés minden esetben létrejön. A vízkő, amely főleg magnézium- és
kalcium sókból áll erős felületi kötésekkel fordul elő, folyamatosan rétegződik,
ezáltal hőszigetelő réteget alkot. 1mm vízkő 8-10%-os energiaveszteséget jelent.
A vízkő rossz hő átadó képességű, és nagyobb mennyiségben a vízberendezések
dugulását okozza. Ez ellen agresszív, költséges, környezetszennyező vegyszereket
alkalmaztunk!
A Flodravin(r) készülék véglegesen megoldja ezt a problémát, elektrokezelési
technológiával. A fővezetékre külsőleg menetszerűen feltekert első munkavezeték
irányított impulzív (5 Khz) elektrotere mikroporrá robbantja a kalciumkarbonát
kristályt, majd a 12 cm-re levő másik elektrotér ezeknél a parányi darabkáknál
kristályszerkezeti kényszer visszarendeződést idéz elő, ami mikro golyó, ill.
mikrohasáb formára történhet. Eközben a kristály pozitív töltésűvé válik, és a
negatív töltést csak az eddig lerakodott vízkő rétegből képes elvonni, így azt
lazítja, majd feloldja a vízkövet. A feloldott vízkő kristályok észrevétlen
távoznak a vízárammal. Magyarán, 1 év alatt az elvízkövesedett rendszerünk
"meggyógyul", és nincs többé gond a vízkővel!
Az 5Kh frekvencia a legideálisabb erre a célra, mert a kísérletek szerint a
káros kristályszerkezetet már nem lehet apróbbra törni, s nem lépnek fel
kiszámíthatatlan hatások (darabos vízkövek általi dugulás, romló vízminőség,
vezeték rendszer károsodása stb.) a visszaoldás során.
A víz változatlan kémiai összetétele ellenére tipikusan lágy hatásúvá válik. Az
egészségre jótékony hatású; a kezelt víz fogyasztása hatással van a vesekőre is
ami homokszerűen távozik a szervezetből
A Flodravin világszínvonalú
védjegyzett Magyar termék.
Bővebb információ:
www.flodravin.hu
5 éves garanciával a legkedvezőbb áron!
Ára: 16.900.- Ft.
Flodravin Nagyker (Farkas Imre)
9024 Győr Nádor u. 11.
Telefon: (06-30) 300-33-44
A cikk eredete:
Szűcs J. László
http://www.ezermester.hu/articles/article.php?getarticle=245